srijeda, 14. ožujka 2018
Događaj

Kako suvremenim tehnološkim rješenjima postići profitabilnu proizvodnju mlijeka

U UGODNOM AMBIJENTU HOTELA LATERUM U PEČUHU, TE U PRAKTIČNOM DIJELU PETNAESTAK KILOMETARA DALJE, NA FARMI BORJADI ZRT, ODRŽANA JE MEĐUNARODNA STRUČNA RADIONICA U ORGANIZACIJI TVRTKE SANO I NAŠIH PARTNERA EVONIK NUTRITION AND CARE GMBH I UNIVERSITY OF ILLINOIS, USA.

Tijekom dvodnevnog intenzivnog programa (prvoga dana namijenjenog naprednim stočarima iz Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova, a drugog dana za farmere iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske), predstavljeni su novi (a u mađarskom primjeru već naveliko integrirani) modeli moderne hranidbe, reprodukcije, kao i financijski aspekti poslovanja, uz poseban naglasak na suvremene mogućnosti upravljanje i povezivanje pojedinih tehnoloških i poslovnih procesa.  Sudionici seminara ubrajaju se u grupu najboljih proizvođača mlijeka iz regije, od kojih jedan znatan broj već i sada  vlada sa najsuvremenijim tehnikama u proizvodnji i postiže vrhunske rezultate u svjetskim razmjerima.

U uvodnom dijelu dr. Branimir Kampl je predstavio plan predavanja i sve predavače, a odmah nakon toga dr. Michael Hutjens, sa University of Illinois, USA,  prikazao rezultate i značaj zajedničkog rada na farmama u USA  na unapređenju kvalitete i probavljivosti osnovnog obroka.

Dr. Paolo Fissore, član Business development tima tvrtke Sano, predstavio je prednosti i način rada SANO sa suvremenim računalskim modelima za biološko programiranje.

Dr. Patrick French iz tvrtke Evonik USA, redoviti suradnik na SANO  radionicama, još jednom je prezentirao važnost aminokiselina u prehrani krava, uz proizvodne i financijske prednosti.

Uslijedio je terenski dio radionice i posjeta jednoj od najnaprednijih farmi na području Mađarske, farmi muznih krava, Borjadi Zrt, u Külterületu.

Farma Borjadi nalazi se u jugoistočnom dijelu Baranjske županije, 15 km od granice s Hrvatskom. Od svibnja 2001. godine, farmom upravlja obitelj Schmalzbauer.

Djelovanje gospodarstva usmjereno je na dvije glavne aktivnosti: ratarstvo i visoko produktivnu proizvodnju mlijeka (12.800 lit/god).

Farma Borjadi iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate i uvodi nove oblike suvremene teh-nologije i modernog upravljanja gospodarstvom.

Tako je stvoren kvalitetan tim mladih ljudi, sposobnih brzo usvojiti nove tehnologije i efikasno ih primijeniti u praksi.

Uprava nastoji održavati visoke stručne i tehnološke standarde, u stočarstvu i ratarstvu, za udo-voljavanje današnjih visokih zahtjeva za vrhunskom kvalitetom.

Obnovi i razvoju ove farme u vrlo velikoj mjeri su pridonijeli europski fondovi i poticaji namijenjeni poljoprivredi. Taj aspekt je bio posebno interesantan za proizvođače iz naše regije, od kojih jedan dio već ostvaruje slične, a u pojedinim slučajevima čak i bolje rezultate.

U drugom dijelu predavanja ponovno je nastupio dr. Branimir Kampl, direktor tvrtke Sano za jugoistočnu Europu, i  član Sano Business development teama. Za sudionike seminara dubinski je analizirao aspekte potrebne za postizanje visoke profitabilnosti proizvodnje primjenom softvera za upravljanje proizvodnim procesima u kombinaciji sa modernom hranidbom. Specijalni gosti njegovog dijela izlaganja bili su dugogodišnji  partneri SANO, gospoda Mateusz Bernasinski iz tvrtke Afimilk (Izrael), te Dirk Leuschke iz DSP Herde (Njemačka). Gosti su, svaki iz vidika svoje specijalnosti, prikazali tehničke mogućnosti sustava za upravljanje svim tehnološkim  elementima mliječne farme domene softwera i elektronskog sakupljanja podataka.

Radionicom/seminarom je dominirao izuzetno velik interes i aktivni angažman svih sudionika.

Ugodno i vrlo okončano druženje završeno je večerom u kojoj su posjetitelji imali priliku prenijeti svoje dojmove i postaviti dodatna pitanja. Ocjena svih je da su jedan dan bili sudionici tehnološkog foruma i razmjenili iskustva i dobili informacije koje predstavljaju osnovu za proizvodnju na najvišem mogućem tehnološkom nivou koji se danas u svijetu primjenjuje. Izuzetno ohrabruje činjenica da i na našem području sve veći broj proizvođača prepoznaje prednosti ovakovog pristupa proizvodnji – koji je u mnogim elementima inovativan zaokruženi SANO proizvod, te  da uz primjenu tih metoda ostvaruju proizvodne rezultate usporedive sa vrhunskim svjetskim proizvođačima.  

Vaš izravni kontakt

Tomislav Škrljac
Tomislav Škrljac
Regional design manager
+38544568005
+38544670816
Hrvatska