četvrtak, 22. veljače 2018
Novosti

Posjet poljoprivrednih stručnjaka iz Minnesote

MARL-posjet

Našu je tvornicu u Popovači 20. veljače posjetila grupa entuzijasta, znanstvenika i stručnjaka, poljoprivrednih proizvođača, profesionalaca s poljoprivrednom ili ruralnom vodećom pozicijom iz Minnesote, SAD. Posjet je omogućen zahvaljujući ostvarenim kontaktom s tvrtkom Land O´Lakes.

Početak Minnesota Agriculture & Rural Leadership programa bilježi se od 1998. godine kada je Southwest Minnesota State University uključila Humphrey Institute and Extension na dvogodišnjem istraživačkom i razvojnom projektu. Njihova studija dovela je do razvoja dvogodišnjeg programa edukacija, a prva MARL grupa izabrana je 2000. godine. Danas je MARL poznat u cijeloj državi kao glavni program razvoja poljoprivrede i ruralnog menadžment.

Posjet grupe Hrvatskoj dio je završnog dinamičnog dvogodišnjeg edukacijskog programa. Svrha programa je stvaranje stručnjaka s razvijenim liderskim vještinama te osoba koje će po završetku edukacije usvojenim znanjima pridonijeti poljoprivrednom i ruralnom uzletu na lokalnoj, državnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini Minnesote.

Počevši od 17. veljače, a sa završetkom 01. ožujka,  grupa MARL Class IX posjetila je Hrvatsku, s ciljem provođenja međunarodne studije hrvatske države, naših trgovinskih odnosa, naše poljoprivrede, unutarnje i vanjske politike, kulture, carine, naših svjetonazora, gospodarstva, zemljopisa i povijesti.

Kako bi što bolje upoznali našu državu, ovdje će provesti 9 dana, a svaki im je dan pomno isplaniran. Vrijeme će provoditi svaki dan u drugom gradu, na raznim seminarima, u posjeti raznim institucijama i kulturnim znamenitostima, te će Hrvatsku zasigurno upoznati na najbolji način i vidjeti u najboljem svjetlu.

U sklopu programa, u gradu Zagrebu su poslušali uvodno predavanje o Hrvatskoj na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, te predavanje o hrvatskoj poljoprivredi na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu. Dvadesetog veljače posjetili su tvornicu SANO, te etno-selo Stara Kapela.

U sklopu posjeta gradu Osijeku, razgledati će prvi hrvatski supermarket, Nacionalni park Kopački rit, te upozati farmu Belje i odslušati prezentaciju tog najvećeg poslodavca u regiji.

Nakon posjete našim kopnenim gradovima, sljedećih nekoliko dana provest će i u Zadru, Splitu i Dubrovniku, gdje će posjetiti tvornicu Marasku, otok Pag, poznatu pašku Gligora siranu, ROCA kuću dalmatinskog pršuta, otok Pelješac, hidroelektranu u Dubrovniku te ostale sadržaje.

Završetak putovanja 27.02.2018 obilježiti će vožnjom vlakom iz Splita do Zagreba. 

Za nas najznačajnija je upravo posjeta našoj tvornici.


U sklopu posjete, naše smo goste poveli u razgledavanje tvornice. Gosti su imali priliku iz autobusa pogledati cijelu tvornicu izvana, a nakon obilaska proizvodnog dijela naše tvornice direktor dr. Branimir Kampl održao je izlaganje o povijesti firme, počecima u Hrvatskoj, Sano proizvodima, situaciji u Hrvatskoj poljoprivredi, programima potpore financiranima od strane EU te problemima s kojima se susrećemo u poljoprivredi.


Sudionici MARL grupe nakon izlaganja pokazali su veliki interes za cjelokupnu situaciju u Hrvatskoj poljoprivredi postavljajući pitanja o procesu ulaganja uspoređujući ih sa načinom ulaganja u SAD-u, načinu udruživanja proizvođača, poslovnim prilikama u Hrvatskoj koje se odnose na situaciju na tržištu rada, izazovima s kojima se susrećemo prilikom nabavke sirovina te utjecaju globalnog pomanjkanja pojedinih minerala na tržištu.

Vaš izravni kontakt

Tomislav Škrljac
Tomislav Škrljac
Regional design manager
+38544568005
+38544670816
Hrvatska