subota, 21. siječnja 2023
Događaj

SANO d.o.o. na godišnjoj skupštini Svinjogojske udruge Varaždinske županije

Prošli vikend je u Malom Bukovcu, održana godišnja skupština Svinjogojske udruge Varaždinske županije čije je predsjednik Damir Jagić podnio izvješće o radu u proteklom razdoblju. Skupštini su prisustvovali uz predstavnike lokalne i regionalne samouprave i predstavnici svinjogojskih udruga kao npr. Mirjana Bilović i Stjepan Kušec (predsjednica Svinjogojske udruge Virovitičko-podravske županije i predsjednik Svinjogojske udruge Križevaca) te predstavnici SANO, d.o.o. kompanije Damir Rimac, ekspert za svinjogojstvo na jugoistoku Europe i Antonio Zeljak, regionalni prodajni savjetnik. U pozdravnoj riječi Damir Rimac je čestitao predsjedniku Daminu Jagiću treći mandat na čelu Udruge, ali i zaželio uspjeh u radu Udruge koja ove godine proslavlja 20 godina svog kontinuiranog postojanja. Naime, Udruga je osnovana 18. siječnja 2003. godine i na početku je imala oko 200 članova, da bi danas imala samo oko 90 članova. Sjedište Udruge je u mjestu Sveti Đurđ, općini koja je postala poznata po tome što isplaćuje farmerima božićnice za krave (200 kn/kom) i svinje (100 kn/kom) te na taj način daje lokalni doprinos očuvanju stočarstva u tome kraju.

Svinjogojsku proizvodnju karakterizira rad u sve težem okruženju i uzgojem svinja se danas bave samo najžilaviji i najvitalniji, iako svinjogojstvo predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje za opskrbu stanovništva jedne države hranom. Dodatno opterećenje ovoj proizvodnji daju i kretanja cijena žitarica, ali i cijena energenata na tržištu koje značajno sudjeluju u formiranju cijene konačnog proizvoda.

Potrebno je iskoristiti sve mogućnosti koje se pružaju od strane Varaždinske županije kao i sva raspoloživa sredstva iz EU fondova, a izniman odnos koji Udruga ima sa pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša – Dragutinom Vincekom može biti samo od koristi. Damir Rimac je pozdravljajući skup naglasio kako je pročelnik izvorno svinjogojac te da prijateljski i profesionalni odnos koji postoji više od 20 godina između gospodina Vinceka i njega, govori u prilog namjerama da se svinjogojska proizvodnja unaprijedi i očuva na ovim prostorima što je vidljivo iz do sada objavljenih znanstvenih i stručnih radova obojice. Naglasio je kako u Varaždinskoj županiji ima oko 1.150 kom rasplodnih svinja koje su pod kontrolom proizvodnosti i da je tu locirano najviše svinja promatrajući sjeverni dio Hrvatske. Ispred kompanije SANO, d.o.o. Damir Rimac je u zaključno istakao bitnost biosigurnosnih mjera i pedanost u proizvodnji svinja, usvajanje novih tehnologija te je pozvao članove Udruge da se samoeduciraju i da prate tehnološki razvoj čitanjem stručnih tekstova te odlascima na edukacije i tečajeve sve u smislu povećanja svoje produktivnosti, a time i profitabilnosti. Pozvao je sve svinjogojce da ne odustaju od svoje proizvodnje već da zajedničkim snagama rade na razvoju svinjogojstva Hrvatske i ove regije.

Vaš izravni kontakt

Sano - Suvremena hranidba životinja d.o.o.
044/568-000
044/670-816
Industrijska cesta 1, Potok
44317 Popovača
Hrvatska