Sano ponosni partner konferencije „Lokalni izazovi u proizvodnji hrane“ u organizaciji HGK Sisak

Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Sisak u suradnji sa Županijskom komorom Otočac i Virovitica te sektorom za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore (HGK) je 12. lipnja organizirala stručni skup pod nazivom „Lokalni izazovi u proizvodnji hrane“ u Županijskom centru u Sisku. Sano tvrtka je bila partner konferencije jer smo prepoznali važnost teme u okviru poslovnih izazova s kojima se suočava Hrvatska kao i važnošću lokalnih zajednica u procesu proizvodnje hrane za ljude i životinje. Važnost samodostatnosti u hrani je od iznimne važnosti za stabilnost i otpornost gospodarstva kroz razmjenu znanja i primjera dobre prakse. U sklopu konferencije održane su i tri panel rasprave:
- „Važnost Strateškog plana RH u okviru ZZP-a za ostvarivanje samodostatnosti“ u kojem su sudjelovali Tugomir Majdak, ispred Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, Hristo Hristov ispred predstavništva Europske komisije u RH, Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade HR i Robert Spajić, ispred Podravka Agri.
- „Budućnost hrvatske poljoprivrede u vrijeme klimatskih, demografskih i političkih promjena“ u kojem su sudjelovali Aleksandar Mešić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Ivan Guttler, ispred Državnog hidrometeorološkog zavoda, Anita Sinjeri Ibrišević, ispred Sisačko-moslovačke županije i Anita Bušljeta Tonković, ispred Instituta „Ivo Pilar“.
- „Investicije u funkciji povećanja produktivnosti u poljoprivredi RH“ u kojem su sudjelovali Krunoslav Zmajić, dekan Agrobiotehnničkog fakulteta u Osijeku, Tomislav Bosilj, ispred tvrtke Sano, Ivica Šarec, ispred PO-PIM, Darijo Sajko, ispred OPG Sajko i Ana Marija Špicnagel, ispred IPS Konzaltinga.
Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo te proizvodnja prehrambenih proizvoda čine gotovo 20% udjela u prihodima Sisačko-moslavačke županije i ovi sektori zapošljavaju oko 15% svih zaposlenih u pravnim osobama. "Sisačko-moslavačka županija s 34,8% obradivih površina pod žitaricama i 12,7% pod uljaricama predstavlja strateški važnu županiju u nacionalnoj proizvodnji hrane. Uz veliki zamah u proizvodnji kukuruza, pšenice i zobi bilježi i iznadprosječnu proizvodnju soje od 7%, zobi od 9,3% i uljane repice od 6,3% u ukupnoj proizvodnji u RH“, naglasio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
Tomislav Bosilj, direktor Sano Jugoistočna Europa naglasio je kako su ulaganja u infrastrukturu i tehnološke inovacije preduvjeti za otpornu, konkurentnu ii samodostatnu poljoprivredu uz napomenu kako je volumen proizvodnje u sektoru poljoprivrede u posljednjih 15 godina smanjen, ali je u isto vrijeme povećana proizvodnja po jedinici proizvoda (hektaru, kravi, svinji…). „Suvremenim tehnološkim rješenjima kao što su automatski muzni sistemi na farmama mliječnih krava, u kombinaciji sa modernom laboratorijskom analitikom, optimiziramo rashode i povećavamo profit svake farme. Kako bi nastavili vlastiti razvoj u skladu sa potrebama tržišta, tvrtka SANO je prošle godine započela investiciju u povećanje skladišnih i proizvodnih kapaciteta. Pri kraju je izgradnja skladišnih kapaciteta od 15.000 tona za žitarice s kompletnom novom proizvodnom linijom za peletirane proizvode, što čini ukupno 25.000 tona novog prometa godišnje“ – naglasio je Bosilj.
Jedan od glavnih zaključaka konferencije s kojim su se složili svi okupljeni je da su tehnološke inovacije, ulaganje u ljude i korištenje obnovljivih izvora energije temelj buduće konkurentnosti i rasta proizvodnje u Hrvatskoj jer je hrvatska poljoprivreda suočena s trostrukim izazovom, proizvodnom stagnacijom, rastućim uvozom i ovisnošću o potporama pa stoga bez strateškog zahvata u zemljišnu politiku, proizvodnu strukturu i tehnološku obnovu, cilj samodostatnosti ostat će teško dostižan. Uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2024. godini je iznosio nikad viših 6,3 milijarde eura dok je deficit iznosio 2,4 milijarde eura.







