Potres-Petrinja 2020

Potres koji je pogodio Sisačko-Moslavačku županiju

U 12:20 sati po srednjoeuropskom vremenu 29. prosinca 2020. potres magnitude 6,4 Mw (6,2 ML) pogodio je središnju Hrvatsku, a epicentar se nalazio otprilike 3 km zapadno-jugozapadno od Petrinje. Maksimalni intenzitet osjećaja procijenjen je na VIII (jako štetno) do IX (razorno) na europskoj makro seizmičkoj ljestvici. Prije ovog događaja dogodila su se tri podrhtavanja, od kojih je najjači prethodnog dana imao snagu 5,2 Mw. Potres su pratila daljnja podrhtavanja tla od kojih je najjači bio magnitude 4,9 Mw. Potresom pogođena područja bila su uglavnom u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok se podrhtavanje osjetilo i na nekim obližnjim područjima Bosne i Slovenije.

Sedam osoba je preminulo, dok je 26 drugih ozlijeđeno. Prva izvješća pokazuju da su u Petrinji uništene mnoge zgrade.

Epicentar potresa

Epicentar je smješten u brdovitom području južno od aluvijalne ravnice Kupe i Save, s planinom Zrinskom gorom i ostatkom Dinarskog gorja na jugu.

Seizmičko područje Pokuplja slijedi dolinu rijeke Kupe od Karlovca do Siska. Ovo je područje bilo pogođeno s nekoliko povijesnih potresa, a najpoznatiji je događaj iz 1909. godine s epicentrom u blizini Pokupskog, s potresima koji su se nastavili u 1910. godini. Imao je maksimalni osjetili intenzitet od VIII na MCS skali.

Ova seizmičnost povezana je s reaktivacijom normalnih rasjeda sjeverozapad-jugoistok koji čine jugozapadnu granicu Panonskog bazena.

Posljednji potres na području Hrvatske jačine 6,0 ML bio je u Stonu 1996. godine 1969. Sustav rasjeda koji se proteže od Jastrebarskog preko ovog područja prema Banja Luci imao je potres od 6,6 ML koji je pogodio potonji grad, a tom su danu također prethodile značajna podrhtavanja. 1880. godine 6,3 ML udarilo je sjeveroistočno od Zagreba. U ožujku 2020. godine grad Zagreb pogodio je potres od 5,5 ml.

Kako se Sano nosio s ovim potresom?

Sano tvornica smjestila se na sjeveroistoku sisačko-moslavačke županije, udaljenom 40ak km od epicentra potresa, a pojedini naši zaposlenici su direktno pogođen prirodnom katastrofom. Kao i sve vijesti katastrofe i ova se brzo proširila između svih zaposlenika Sano holdinga i na inicijativu kolega iz Češke pokrenuta je akcija prikupljanja pomoći. Svi zaposlenici naše grupacije nesebičnom pomoći izdvojili su dio svojih prihoda i time pokazali da Sano vrijednosti prijateljstva i uvažavanja žive u nama. Dobrovoljnim prilozima SANO kolega namirena je sva procijenjena šteta koju su pretrpjeli SANO djelatnici na potresom zahvaćenom području.

Češka + Njemačka kroz Lions Club

22.000 €

Sano Hrvatska

10.000 €

Sano Srbija

1.050 €

Sano BiH

850 €

 

U nastavku članka donosimo kratku priču našeg zaposlenika

 

 

Nijaz Hodžić

Kada je onaj prvi potres pogodio naše područje, a samim time i našu kuću nastala su manja oštećenja na dimnjaku. Petrinjske su zime ozbiljne i nemogućnost loženja odnosno grijanja stavka je koju je trebalo čim prije riješiti. Doma sam s ukućanima sjedio i razgovarao kako da najbrže i najbolje saniramo nastalo oštećenje i dogovor je bio da ćemo do kraja tjedna riješiti sve… Nismo ni slutili šta nas očekuje. Noć prije razornog potresa bila je besana, isto je drmalo, ali manje pa smo mislili to je to, gotovo je. U utorak, 29. prosinca supruga i ja popili smo kavu pozdravili se i otišli na posao, gdje nas je snašao potres.

Nikada neću zaboraviti taj trenutak užasa! Sve je zatreslo i nastavilo tresti toliko dugo da se sve počelo rušiti, boca sa dušikom u labosu je pala i procurila, vikao sam kolegici u prostoriji pokraj da bježimo van, zgrabio mobitel, izletjeli smo…

Zovem svoje, linije su zakrčene, nitko se ne javlja, počeli su trenutci neizvjesnosti, šta je s obitelji, šta je sa susjedima, kućom… Kao i ostali, sjedam u auto i idem prema Petrinji.

Dok se vozim razmišljam šta ću zateći, najgore misli mi prolaze kroz glavu, telefonske linije su i dalje zakrčene, na radiju javljaju prve informacije i izvještavaju o silini udara. Kako se približavam Petrinji tako je promet sve gušći, vojska je izašla na teren, sirene se čuju svuda. Dolazim doma, dimnjak je dodatno puknuo, oštetio krov, u kuću ne mogu ući od stvari koje su pale na vrata. Prvu noć nakon potresa provodimo u šatoru iza kuće jer nas je strah da se kuća ne sruši od stalnih podrhtavanja.  Nekoliko dana nakon potresa susjed je uspio riješiti kamp kućicu u koju smo se uselili i koja je sada za nas postala dom.

Statičari su nas obišli i procijenili da je naš objekt nesiguran za stanovanjei treba mjere hitne intervencije. Zahvaljujući donaciji divnih kolega iz SANO možemo sami krenuti u obnovu i ponovo započeti normalan život u našem obiteljskom domu. Ovim putem im se srdačno zahvaljujem na prijateljskoj pomoći koja nam je jako značajna.


Sano je osim brige za svoje zaposlenike iskazao i brigu za širu zajednicu, odnosno krajnje kupce naših proizvoda. U prvim danima nove 2021. godine poduzeće SANO Hrvatska je u humanitarnoj akciji podijelio 10 tona Sano proizvoda potrebitim poljoprivrednicima na potresom pogođenom području. 


Organizirali smo se i iz prihvatnog skladišta u Glini obišli smo sva mjesta kako bi distribuirali Sano proizvode do farmera koji su dugi niz godina vjerni korisnici našeg programa. Volonterski rad naših zaposlenika nije stao na ovome nego se nastavio i kroz druge aktivnosti pomoći najugroženijima u zajednici.

Vaš izravni kontakt

Sano - Suvremena hranidba životinja d.o.o.
044/568-000
044/670-816
Industrijska cesta 1, Potok
44317 Popovača
Hrvatska