Uzgoj prasadi u brzom ritmu

Sano proizvodi za zdrav rast

Moderan proizvođač svinja je poduzetnik, član u lancu svinjogojske industrije. On ulaže novac u svoju farmu i gleda na koji način doći do što većeg profita iz proizvodnje.

Jedan od načina da proizvođač prasadi ostvari veći profit je primjena jedinstvenog, provjerenog, funkcionalnog modela proizvodnje prasadi, tzv Sano modela proizvodnje prasadi, više od 30 godišnje po krmači.

Model se sastoji iz 3 dijela:

  1. Sveobuhvatno savjetovanje i nadzor na farmi krmača od strane stručnog savjetnika
  2. Top genetika iz Danske za proizvodnju više od 30 prasadi
  3. Moderan koncept ishrane koji osigurava zdravlje životinja i vrhunsku proizvodnju

Jedan, dva, tri, četiri, pet

Karakteristike danske genetike: zdrave, otporne životinje, izuzetno plodne te prase veliki broj prasadi po leglu. Uz ovakvu genetiku, dobre uvjete na farmi i jedinstven Sano koncept savjetovanja i ishrane, postižu se u odnosu na druge genetike značajno bolji rezultati. To je 1,5 do 2 praseta više po leglu. Uz indeks prašenja od 2.3 to je na godišnjem nivou 3.4 do 4 praseta više po krmači.

Petar Marković, specijalist za svinjogojstvo tvrtke Sano ističe da je za uspjeh u proizvodnji i postizanje optimalnih rezultata, uz vrhunsku genetiku i dobre uvjete držanja, potrebna dobra organizacija, planiranje proizvodnje, evidencija proizvodnih rezultata, analiziranje i vrednovanje proizvodnih rezultata. Ovisno o želji proizvođača, infrastrukturi na farmi, broju krmača na farmi te zahtjevima tržišta, na farmi je moguće organizirati  jednotjednu, dvotjednu, trotjednu i ritmičku proizvodnju od četiri i pet tjedana.

Primjenom ritmova u proizvodnji prasadi ostvaruju se bolji rezultati u svim proizvodnim fazama, visoka rentabilnost, bolja pozicija na tržištu, veće grupe prasadi za prodaju, veća cijena prasadi, efikasan rad, ustaljeni radni planovi, obavljanje svih poslova na farmi u pravo vrijeme uz mali utrošak rada. Kod sistema “sve unutra - sve van” nema prenošenja bolesti i zaraza, bolji su zdravlje i udobnost životinja, optimalna iskorištenost objekta, bolji menadžment plodnosti - ističe Marković.

Maksimalan broj prasadi

Ostvareni proizvodni rezultati se prate modernim računalnim programom. Program sve obrađuje, analizira i daje podatke o dobivenim rezultatima na farmi. Na osnovu dobivenih podataka, moguće je vrlo brzo planirati aktivnosti za poboljšanje proizvodnih rezultata.

- Na primjer ako je na farmi stopa oprasivosti 75%, to znači da se na farmi od 100 krmača prasi 75 krmača. Uz indeks prašenja od 2.2 godišnje, na farmi se proizvede 165 legala prasadi. A ako se stopa oprasivosti sa 75 poveća na 85%, uz indeks prašenja od 2.2, na farmi se proizvede 187 legala prasadi godišnje. Uz isti broj krmača, na godišnjem nivou proizvedu se 22 legla prasadi više. Ako po leglu imamo 11 prasadi, to je na godišnjem nivou 242 praseta više - naglasio je Petar Marković.

Predstavljamo vam na grafikonu kako izgleda plan trotjednih aktivnosti, a za dodatne informacije obratite se SANO stručnim savjetnicima.

Vaš izravni kontakt

Petar Marković
Petar Marković
Regionalni specijalist i projektni menadžer za svinjogojstvo
+385 (0)91 502 6309
Hrvatska